El deute dels veïns morosos es redueix un 8% respecte el 2015, mentre que la dels bancs, de 51,74 milions, és un 12% menor.
L’època de crisi que hem viscut a Espanya (i seguim, encara que en menor mesura, afortunadament) ha permès la proliferació dels morosos, també a Catalunya. Anys enrere i també ara, òbviament, és molt habitual que en les comunitats de veïns s’acumulin els deutes. Fins un 40% de fet, pateix impagaments segons un recent estudi del Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques d’Espanya (CGCAFE). Una bona representació legal com la que oferim a Advocats Propietat Horitzontal incrementa les opcions de saldar el deute.
Descens dels deutes respecte 2015
Malgrat tot, sembla ser que els deutors comencen a recuperar-se poc a poc i es van limitant les quanties amb les comunitats de veïns. Catalunya devia l’any passat gairebé 260 milions, i Espanya, 1.666 milions. Un 8% menys que 12 mesos abans. Un pas endavant, però tot i així, una situació extrema en molts casos. Catalunya és la 2a comunitat autònoma amb més morositat veïnal. L’import mitjà a cada finca és de 1.109 euros.
Des de Advocats Propietat Horizonal hem abordat casos aquest any on, tot i que els jutges ens van donar la raó, la situació d’insolvència d’alguns veïns s’ha demorat i no ha permès liquidar el deute en els 176 dies de mitjana que solen passar un cop hi ha resolució judicial.
Crisi econòmica com a esperó
Podem estar satisfets que la tendència està canviant. L’increment del deute veïnal ha coincidit amb la pitjor crisi econòmica que ha viscut Espanya en democràcia. Fa 5 anys, l’any 2013, el deute amb les comunitats de propietaris va arribar a créixer un 13%. A més, el perfil del morós intencionat (aquell que no paga perquè no vol), ascendia al 35% del total.
A la comunitat catalana, la província més castigada per la morositat en les comunitats de veïns és la de Barcelona, amb 191,01 milions d’euros. A la banda oposada hi ha Lleida, amb 11,68 milions d’euros. Per altra banda, els veïns de Girona i Tarragona, deuen 27,4 milions i 29,2 milions d’euros respectivament. A les quatre províncies catalanes, la reducció del deute està al voltant del 8%.