Posaríeu plaques solars d’autoconsum a la vostra comunitat?

El present i futur a curt termini de les comunitats de propietaris podria estar a punt de canviar… per a bé. Perquè la problemàtica i l’etern descontent entorn de la factura de la llum estaria a les portes de ser història gràcies a un nou decret llei que afavoreix l’autoconsum energètic. Dit això, el naixement d’un marc on es puguin implantar plaques solars d’autoconsum a la vostra comunitat, es torna més que mai una il·lusió real i factible.

Adéu a l’anomenat impost al sol

A l’octubre de 2015 es va establir un polèmic impost que regulava ( i dificultava, gairebé eradicava) l’autoconsum a Espanya. Un marc jurídic confús i una infinitat d’obstacles administratius van donar peu al descontent general, especialment en aquells que van decidir invertir i comprar les seves pròpies plaques solars per convertir-se en productors.

Essent Espanya un país ric en irradiació solar, l’obertura a un nou marc on l’ús d’aquestes plaques d’autoconsum sigui accessible i autogestionable per a tots dibuixa un horitzó esperançador en molts sentits.

Cap a la conscienciació energètica

Un d’aquests sentits és la conscienciació energètica. Espanya precisa de subministrament regulars en quant a molts recursos d’energia per al seu funcionament i el de la seva societat, un fet que els ciutadans com a norma general desconeixem. Només quan arriba el rebut de la llum, la seva complexa composició i els seus incessants augments de preu (motiu perenne de queixa social) surten a la palestra les deficiències existents sobre educació energètica i afloren de la mà solidària intencions de conscienciació que s’esfumen abans de convertir-se en hàbit.

La tessitura que es dibuixa ara davant dels ciutadans convida a un aprenentatge autodidacta sobre la gestió pròpia de l’electricitat, el que indefectiblement portarà a una major conscienciació energètica. Parlant en el context d’una comunitat de propietaris, l’autoconsum compartit permetrà que les plaques solars estiguin connectades a la xarxa interior de l’edifici proporcionant a cada casa el subministrament energètic que necessita i creant, a més, excedents a utilitzar per altres persones.

Consens i realitat entorn a les plaques solars d’autoconsum

Ara toca posar-se d’acords entre tots. Les comunitats de propietaris tenen la possibilitat (no tots els immobles comptaran amb les condicions estructurals per allotjar plaques solars) de decidir sobre el consum energètic. De controlar-lo i millorar-lo. I de pagar menys.

Convertir al ciutadà, a l’usuari, en productor i actor actiu en lloc de receptor i element passiu, és un pas endavant sense dubte en el complex binomi format per el consum elèctric i la societat. Ens encaminem cap a habitatges independents sense el jou de les grans elèctriques. No us sembla un bon horitzó?

Deja un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.