On denunciar males olors

Ens agradaria abordar al blog aquells casos i situacions que més problemes us puguin causar en la vostra convivència dins de la comunitat de veïns. I basant-nos en les consultes que rebem a través de la web i en les vostres trucades telefòniques, posar remei a les males olors és una de les situacions molestes que no sabeu com resoldre. On denunciar males olors és una pregunta recorrent que resolem a continuació.

On denunciar males olors i com fer-ho

Subratllar que tota persona que es vegi perjudicada per un excés de contaminació ambiental, té tot el dret d’exercir la denúncia. No és necessari ser president de la comunitat ni res semblant, tots/es tenim aquest dret.

Les males olors que són contínues i per tant poden ser motiu de denúncia, en l’argot legal es combaten a través d’una acció de cessació. El seu únic objectiu és procurar el cessament dels mateixos, ja siguin produïts en zones compartides de la comunitat i en elements privatius com serien un habitatge o un local. Quan el descans i la garantia d’unes condicions tranquil·les dels veïns són pertorbades per les accions molestes (males olors), és moment d’actuar jurídicament per restablir els drets inviolables de tot propietari.

Dur a terme aquesta acció permet a tots els veïns d’una comunitat denunciar casos molestos provocats per olors, però també per fums, vapors, gasos i bafs derivats de llocs com bars, locals de diferents tipus, restaurants, indústries…

Quan s’identifica un d’aquests casos i la via diplomàtica entre veïns fracassa, existeixen diferents opcions per denunciar males olors:

 • Parlar amb el president de la comunitat per tal que faci de mediador en l’assumpte i convenci a l’infractor.
 • Trucar a la policia per a què es personi i mesuri empíricament si l’activitat molesta infringeix els estàndards que la regulen.
 • Denunciar a l’Ajuntament amb la finalitat de què el consistori enviï tècnics que comprovin la situació.
 • Interposar una denúncia per via penal per delicte contra el medi ambient.

Interposar denúncia en un Jutjat del civil o administratiu amb la finalitat de què s’iniciï una comprovació fefaent i que es compleixi la normativa vigent al respecte.

Estiu, calor, … compte amb les males olors

En aquesta època de l’any, on denunciar males olors és una de les preguntes que es repeteix més del que creiem. Si es pateix una situació d’aquest tipus a la comunitat de propietaris, és previsible que ho notem més intensament que en altres èpoques de l’any. La gent tendeix a obrir més les finestres, “compartint” amb tothom les seves bones o males olors.

Què podem fer? Tot dependrà, com ja hem comentat en aquest post anteriorment, de si aquestes males olors són una situació puntual o recorrent. Recorrem a la Llei de Propietat Horitzontal, a l’acció de cessació d’activitats molestes, article 7.2:

“Al propietari i a l’ocupant del pis o local no els està permès dur a terme en ell o en la resta de l’immoble activitats prohibides en els estatuts, que perjudiquin la finca o que contravinguin les disposicions generals sobre activitats molestes, insalubres, nocives, perilloses o il·lícites”.

Casos d’on denunciar males olors

Hi ha molts exemples, alguns tan singulars i poc ortodoxes que us sorprendrien. I que poden derivar fins i tot en la prohibició de viure al teu propi domicili.

L’any 2015, l’Audiència Provincial de Pontevedra va dictaminar que una dona havia de cessar l’allotjament del seu habitatge degut a les males olors provinents de la seva llar a causa de la seva convivència amb nombrosos gats i l’acumulació de deixalles. La sentencia assegura que “l’activitat es produeixi dins de l’immoble que excedeixi o pertorbi el règim o estat de fet usual i corrent en les relacions socials, de manera notòria, i que estigui suficientment provada”.

A Itàlia, en una localitat al nord-est del país, els veïns es van unir per detenir una situació insostenible: el permanent i incisiu olor a fregit que provenia d’una parella de veïns. Van al·legar “assetjament olfactiu”. Els van donar la raó.

En definitiva, veiem i sabem que la legislació espanyola ens protegeix davant d’activitats molestes d’aquest tipus. On denunciar les males olors ja no és un problema. Són diverses les vies a utilitzar per qualsevol veí o propietari per fer valer els seus drets. Si l’infractor no cessa en la seva activitat pot ser privat del seu dret a viure o utilitzar la instal·lació des d’on perpetua l’activitat fins a dos anys.

4 comentarios en «On denunciar males olors»

 1. Somos una comunidad de vecinos de solo 4 viviendas de una de ellas sale un olor insoportable, creemos que es porque este vecino tiene un perro en casa que al que jamás lo ha sacado a la calle y se hace todas sus necesidades dentro. Además nunca hemos visto a este vecino bajar la basura. Lo que nos hace sospechar que entre el perro y la basura provoca un olor totalmente insoportable en toda la escalera de vecinos. ¿Que podemos hacer para obligarle a limpiar su domicilio y que saque el perro a hacer para hacer sus necesidades en la calle.?

  Responder
  • Buenos días Josep,

   Esta supuesta actividad nociva e insalubre puede denunciarse. No obstante, deberá acreditarse por un profesional cualificado.

   Un saludo.

   Responder
 2. Buenas noches, desde junio nos llegan oleadas de olor a fritos I comida en casa al dejar el balcón abierto, no se sabe muy claro de dónde proviene, se huele también a Pie de calle. Voy a poner publicidad en la calle para agruparnos vecinos con la misma problemática. Después no se muy bien qué pasos seguir

  Responder
  • Buenos días Josep,

   Para poder denunciar esta situación deberás acreditarla. Una vez acreditada, te recomendamos presentar instancia administrativa ante el Ayuntamiento.

   Un saludo.

   Responder

Deja un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.