Herència d’una casa entre germans

Des de fa un temps, heretar ha passat a ser un problema significatiu per a molts beneficiaris enlloc d’un avantatge o recompensa, segons es miri. Especialment quan es tracta de bens immobles, els quals venen de la mà d’una sèrie d’impostos que mai són ben rebuts. Per no parlar dels possibles deutes que en ocasions hi vénen associats.

L’herència d’una casa entre germans és un cas habitual que veiem repetidament els últims anys. Fa 10 anys únicament el 3% de les herències eren rebutjades pels beneficiaris. Avui superen el 10% en una època marcada per la lenta recuperació econòmica i, segons quins familiars, alguns sortint encara de la gran crisi recent.

Impostos lligats a una casa i a una comunitat de veïns 

S’entén que quan algú hereta una propietat tal i com és un habitatge, les responsabilitats directes i implícites de la mateixa dins la comunitat de propietaris s’assumeix de la mateixa manera. A partir de llavors, manteniment, derrames, exercici de la presidència, etc., corren a càrrec dels nous propietaris.

Respecte als impostos que pertoquen a l’específic procés de rebre una herència, caldria tenir en compte els següents:

  • Impost de successions o donacions.

De caràcter autonòmic, és la quantitats que s’ha de desemborsar a l’acceptar el contingut d’una herència. En aquest cas, es tributarà segons ho estipuli la comunitat autònoma on residís del difunt/a.

  • Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IVTNU).

També es coneix com plusvàlua municipal, per tant, regida pels ajuntaments. Bàsicament és un impost a pagar pel suposat increment del valor dels terrenys urbans on la casa o la propietat s’erigeix.

No s’ha d’oblidar que aquest gravamen, al ser administrat pels consistoris, tindrà particularitats que no es repetiran en tots els casos, com poden ser bonificacions o reduccions que caldrà informar personalment arribat el cas.

A diferència de l’impost de successions, aquí el que preval és la ciutat on s’ubica l’habitatge.

I si es ven el pis? 

Arribats a aquest cas, per solucionar la disputa d’una herència d’una casa entre germans, als venedors de la propietat se’ls assumeix un augment en el seu patrimoni. Això els obliga a tributar per l’import sobre la renta de les persones físiques (IRPF) i per l’impost anteriorment mencionat de l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IVTNU).

Si enlloc de vendre’l algun/a dels beneficiaris/es desitgés viure a l’immoble heretat, hauria de fer-se càrrec de les despeses pròpies del mateix. El temps que quedi deshabitat, s’haurà de comprovar si l’habitatge pertany a parts iguals als germans/es i llavors es repartiran les despeses del pis i de la comunitat.

Deja un comentario

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la política de privacidad y los términos de servicio de Google.